Mirkóczki Ádám – Polgármesterjelölti program

Tisztelt Egriek!

Én nem ígérek, hanem vállalok. Nem a levegőbe beszélek, hanem írásos, számonkérhető formában tárom Önök elé vállalásaimat. Programom egyaránt tartalmaz rövid, közép és hosszútávú célokat, ahogy olyanokat is, amelyek nem pénztől csak politikai szándéktól és azonnali döntéstől függenek és olyanokat is, amelyek gondos előkészítést, költségvetési tervezést, pályázati sikereket és magántőke bevonását igénylik.

Vállalom, hogy demokratikussá teszem a városvezetést, mert célom egy új, minőségi párbeszéden alapuló kulturált közélet megteremtése. Ezért:

 • Bevezetem az elektronikus népszavazást, amelynek segítségével az egri lakosok ténylegesen beleszólhatnak, véleményt formálhatnak az őket érintő legfontosabb döntésekről. Ennek a rendszernek a működési elve, a már most is használatban lévő ügyfélkapus regisztráción és ügyintézésen alapul.
 • Haladéktalanul visszaállítom a polgármesteri fogadóórát és a lakossági hozzászólások lehetőségét az egri közgyűléseken.
 • Elindítom a részvételi költségvetés intézményét, amely azt jelenti, hogy minden évben a város költségvetésének egy bizonyos összegéről a lakosság dönthet, hogy azt mire fordítsa a város vezetése.
 • Az Egri Civil Kerekasztal számára állandó tanácskozási joggal egy mandátumot biztosítok az egri közgyűlésben, erősítve a civil társadalom véleményét és hangját a város ügyeiben.

Haladéktalanul visszaállítom a polgármesteri fogadóórát és a lakossági hozzászólások lehetőségét az egri közgyűléseken.

Vállalom, hogy bepótoljuk azokat az évtizedes mulasztásokat, amelyeknek már rég meg kellett volna valósulnia vagy minimum elkezdődnie. Ezért:

 • A 12 éve üresen, kihasználatlanul álló laktanyát városi tulajdonba vesszük és az egriek számára hasznosítjuk: bérlakások, szolgáltató központ (pl. posta, ABC, különböző hivatalok) ingyenes parkolók.
 • A városunkba látogató turisták és a szórakozni, kikapcsolódni vágyó egriek számára Gasztronómiai negyed kialakítását tervezzük egy olyan belváros közeli utcában, ahol az éjszaka is nyitva tartó éttermek, vagy zenés szórakozóhelyek egyetlen pihenni vágyó egrit sem zavarnak. Erre alkalmas lehet a Klapka utca.
 • Az egri termálfürdőt éjszaka is nyitva fogjuk tartani, hogy se az egrieknek, se az ide látogató vendégeknek ne kelljen Egerszalókra és Demjénbe utazniuk ezért a szolgáltatásért, amely bevétel növekedést is jelent majd a városnak.  
 • Tisztábbá és egészségesebbé tesszük a város levegőjét: Soha nem látott mértékű zöldítési programot indítunk! A szürke térkövek a hőérzetet és a port növelik, ezért a város minden részében futónövények, cserjék és faültetések sorozatát indítjuk. Ennek a programnak a biztosítására fölállítjuk a városi főkertész intézményét.

A 12 éve üresen, kihasználatlanul álló laktanyát városi tulajdonba vesszük és az egriek számára hasznosítjuk: bérlakások, szolgáltató központ (pl. posta, ABC, különböző hivatalok) ingyenes parkolók.

Vállalom, hogy biztonságosabbá, korszerűbbé tesszük a közlekedést. Ezért:

 • Garantálom, hogy más városokhoz hasonlóan, minden egri személygépjármű tulajdonos, naponta egy órát ingyen parkolhat!
 • Elindítunk egy iskolabusz programot, amely a kisdiákok pontos és biztonságos iskolába járását és hazaszállítását garantálja.
 • A lehetőségekhez képest megkezdjük az elektromos buszokra való átállást az elavult, környezetszennyező járművek helyett.
 • Szezonális jelleggel elindítunk egy rendszeres céljáratot a belvárosból a Szépasszonyvölgybe, megkönnyítve völgybe látogatók közlekedését, úgy hogy csökkenjen az autósforgalom.
 • Azokban a kereszteződésekben, ahol ez fizikailag lehetséges és szakmailag indokolt, a jelenlegi összehangolatlan jelzőlámpás rendszer helyett, körforgalmakat alakítunk ki! Néhány példa: Árpád – Szvorényi, Baktai – Kisasszony, Egri u. – Tárkányi, Csokonai – Laktanya stb. és számos olyan kereszteződést vizsgálni kell még, ahol problémás a forgalom.
 • A közlekedésből és a lakossági igényekből fakadóan új zebrák és járdák kialakítását fogjuk kezdeményezni városszerte.
 • Elindítjuk azt a munkát, amely hosszútávon lehetőséget biztosít arra, hogy a város észak-déli irányú közösségi közlekedésének részévé tegye Eger vasútvonalát.

Megreformáljuk a közösségi közlekedést! Megbízható, pontos helyi járatok, zöld hullám, sokkal több körforgalom, iskolabusz program!

Vállalom, hogy kiemelten támogatjuk a kis- közepes és újonnan induló helyi vállalkozásokat azzal, hogy az üresen álló önkormányzati ingatlanokat ingyen, rezsidíjért a vállalkozások számára bocsájtjuk.

Vállalom, hogy a ma még rosszul vagy sehogyan sem kihasznált városi tulajdonban lévő ingatlanokat új funkcióval, tartalommal töltjük meg. A laktanya mellett ilyen ingatlanok például a volt 3-as iskola épületegyüttese vagy az egykori mezőgazdasági iskola kollégiuma, amelyek mára a város szégyenfoltjait jelentik. 

Vállalom, hogy tovább fejlesztjük a szociális gondozó rendszert és új idős otthont hozunk létre. Sajnálatos módon, a demográfiai adatoknak megfelelően, az egyre öregedő magyar társadalom Egerben sincs másképp, így óriási az igény a bentlakásos idősotthonok kapacitásának bővítésére. Ezen feladat megoldása, nem várhat tovább.

Vállalom, hogy Eger fejlődése érdekében a lakóingatlanok építésére alkalmas ma még külterületi földeket belterületbe vonjuk és adminisztratív módon is segítjük az építkezések megkezdését.

Vállalom, hogy elindítjuk az első egri konyhakert programot! Azon egri családok számára, akik igénylik, az önkormányzat tulajdonában lévő termőföldekből elkerített, különböző méretű parcellákat hozunk létre, hogy aki szeretné, saját maga termeszthessen a saját konyhájába zöldséget, gyümölcsöt. Ingyenesen biztosítjuk ezt a lehetőséget, az egyetlen kritérium a művelés.

Eger történelméhez és kultúrájához való hozzájutás az egriek számára nem lehet pénzkérdés! Vállalom, hogy számos történelmi emlék, múzeum és kiállítás valamint különböző kulturális rendezvények látogatását az egriek számára ingyenessé teszem.

Tisztelt Egri Választópolgárok!

Az Egységben a Városért Egyesület és Én nem ígérünk, hanem vállalunk! Álljon itt ez a program számon kérhető bizonyítékként, hogy október 13. után szívvel, lélekkel Egerért és az egri emberekért kívánunk dolgozni.

Ehhez kérjük az Önök megtisztelő bizalmát!

Mirkóczki Ádám, polgármesterjelölt

7 hozzászólás “Mirkóczki Ádám – Polgármesterjelölti program” bejegyzéshez

 1. Az utcák, terek, parkok tisztaságával is nagy problémák vannak. Mindenütt csikkek, eldobott műanyag flakonok borítják a várost. Kevés a kuka, ahol volt, azt is eltávolították, pl. az Érsekkertben is, így nem csoda, hogy a földre kerül a hulladék, bár ez állampolgári felelősség is. A zöld programnak nagyon örülnék, nem szeretnék kivágott fákat látni, borzasztóan sok a térkő a városban. Télen járhatatlan a város, ha hull a hó, egyáltalán nem tisztítják az utcákat, minden latyakos, sáros, még a főutak is. Nyáron nincs utcaöntőzés, levegőfrissítés. Gépkocsival közlekedni nehézkesen lehet, állandóak a dugok. Este kihalt a város, nincs hova kiülni, frissülni egy kellemes teraszra, zenét hallgatva. 30éve telepedtünk le Egerbe, egészen más emlékeim vannak a városról, a kulturális rendezvényekről, stb. Ez a város az utóbbi időben egy unalmas, kihalt, élhetetlen településsé vált, sajnos!

 2. támogatom, hogy ezeket a kedvező kezdeményezéseket sikerüljön megvalósítania, ha polgármester lenne.
  Nagyon jónak tartom a program ajánlatát.

 3. Tisztelt Polgármester Úr,

  Tudnám javasolni indokolt körforgalom tekintetében a TESCO-OBI-LIDL kereszteződést, mely helyi adottságok szempontjából a dupla sávos körforgalmat is lehetővé teszi. Bizonyíték erre ,ha a lámpák sárgán villognak elhanyagolható a becsatlakozó autók száma (1-2 autó) a négysávosra, míg működő lámpákkal ez kritikán aluli.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük