“Rabok legyünk, vagy szabadok?” – Mikó András írása

Tisztelt Egri Lakosok!

Decemberben a rabszolgatörvény elleni tüntetésen egységes Eger született. Ezen a napon együtt tüntettek baloldali és jobboldali érzelmű egriek, civilek és pártpolitikusok, ellenzéki és kormánypárti szimpatizánsok. Nem egy-egy politikai közösség tagjaiként, hanem büszke egri lakosokként álltunk ki egy szabad és élhető Egerért. A tüntetés másnapja óta minden egyes napunk kemény munkával telt. Közösséget szerveztünk, programot írtunk, szakértőkkel beszélgettünk, hogy amikor márciusban újrakezdjük, egy erős, felkészült és valós alternatívát teremtsünk a városnak, a közösségeket magukra hagyó, a várost szétlopó és az embereket megfélemlítő Fideszes városvezetéssel szemben.

Múlt héten szerdán, mi egriek ismét történelmet írtunk. Az ugyanis országban elsőként Egerben jelentettük be, hogy teljesítjük az egriek régi kívánságát, és mindannyian összefogunk városunkért. Félretettük a politikai nézeteltéréseinket, mert mindannyian egyetértünk abban, hogy ,,Nekünk Eger az első!”. Nem titkolt célunk, hogy példát mutassunk az egész országnak, és hogy Eger legyen az a város, ahonnan útjára indul egy újfajta szellemiség, mely azon alapul, hogy a pártlogika, és egy szűk pártelit érdekei helyett városunknak és lakosainak az érdekeit helyezzük mindenek elé.Most egy ország veti vigyázó szemeit Eger városára, s várja, hogy mi fog történni.

,,Ez a vár most az ország!”

Mi, az Egységben a Városért Egyesület közösségeezekben a történelmi pillanatokban büszkén valljuk magunkénak a márciusi ifjak örökségét, miszerint ha bátran felvállaljuk közösségünk értékeit, együtt képesek vagyunk cselekedni, és megváltoztatni a történelem menetét.Különösen fontosnak tartjuk, hogy szolidaritást vállaljunk ezekben a napokban a város lakóival, mikor is a Fidesz egy kvázi ,,második rabszolgatörvénnyel” hajtja rabigába a köztisztviselőket, s mely napon a Pedagógus Szakszervezet is kibontja a sztrájk zászlaját.

Azonban ahogy 1848-ban is, Petőfiék csupán megmutathatták az irányokat, de nem adhatták vissza az embereknek a szabadságukat, hiszen az nem volt az ő kezükben. Az ő feladatuk az volt, hogy, hogy ráébresszék a népet arra, hogy nekünk maguknak kell döntenünk, és ha szabadok akarunk lenni, meg kell mozdulnunk azért, hogy kivívjuk szabadságunkat.

Ezért tisztelettel meghívunk minden egri lakost, hogy jöjjenek el március 14-én 17:00-kor ünnepi megemlékezésünkre,az ÉrsekiPalota Kossuth emléktáblájához. Várunk szeretettel mindenkit, aki szeretne segíteni küldetésünkben, melynek célja, hogy felépítsünk egy szabad, élhető és lehetőségekkel teli Egert, melyben mindannyian otthonra lelhetünk!

Mutassuk meg, hogy Egerben ma is készek vagyunk síkra szállnimárcius 15-e értékeiért, a Szabadságért, az Egyenlőségért és a Testvériségért!

Mutassuk meg, hogy mi egriek ma is büszkén viseljük március 15-e szimbólumát, a kokárdát, és Eger város jelképeit, hiába próbálta meg ezeket a Fidesz magának kisajátítani!

Mutassuk meg, hogy ma is érvényes, amit Kossuth Lajos 1848-ban mondott az egriekről: ,,Itt nem hirdetni, hanem tanulni lehet a hazafiságot!”

Találkozzunk holnap, és válasszunk, mi egriek: ,,Rabok legyünk vagy szabadok?”

Mikó András
az Egységben a Városért Egyesület elnökségi tagja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük