Tényszerű kérdezz-felelek az egri hulladék-feldolgozó kapcsán

Igaz-e, hogy már elkészült az elektronikus hulladék-feldolgozó üzem a Vécsey-völgyben?

Igen, elkészült. Ezt maga a cég képviselője, Krammer Dóra nyilatkozta 2018 decemberében a Városképi és környezetvédelmi bizottsági ülésen. Ezt a tényt bárki megtekintheti a nyilvános jegyzőkönyvben.

Mikor kezdődött a hulladék-feldolgozó létesítmény jogszabályi keretének megteremtése?

2016 őszén kezdték meg az engedélyek beszerzését.

Tudott-e a hulladék-feldolgozó létesítésének szándékáról Habis László polgármester?

Igen, tudott. Bár néhány héttel ezelőtt még tagadta mindezt az Fm7 rádiónak adott interjújában, de valójában 2016 óta tudja a polgármester is és a Fidesz többi képviselője is, hogy mi készül a Vécsey-völgyben.

Miért nem értesítették az egri lakosságot?

Mert ahogy más jelentős kérdésekben, ez ügyben sem tartották fontosnak, hogy a lakosokat megkérdezzék. Ez a Habis László vezette Fidesz legnagyobb bűne, hogy 13 éve semmilyen fontos kérdésben nem kérik ki az egriek véleményét.

Találhatunk-e Magyarországon hasonló feldolgozót?

Nem, sehol az országban nincs ilyen üzem, ezt maga a cég képviselője, Krammer Dóra mondta a decemberi bizottsági ülésen. Hasonló technológia elmondása szerint, csak Németországban és Svédországban van.

Megvan-e minden szükséges engedélye a hulladék-feldolgozó üzemeltetését végezni kívánó cégnek?

Igen, a cég már minden szakhatósági engedélyt beszerzett.

Akkor miért nem indult el a hulladékfeldolgozás?

Mert bár a hatósági engedélyeket a cég megszerezte, de még mindig van egy önkormányzati rendelet, amelynek módosítása szükséges az üzem elindulásához. Azt azonban a népharagtól tartva és a választások közelsége miatt, egyelőre nem fogja a Fidesz elővenni.

Habis László azt nyilatkozta, hogy az önkormányzat semmivel nem járult a hulladék-feldolgozó jogi feltételeinek megteremtéséhez. Akkor mi történt?

Habis László nem mondott igazat! Az önkormányzat a Fidesz minden képviselőjének és a polgármesternek igen szavazatával már módosított rendeletet annak érdekében, hogy ilyen zárt rendszerű hulladék-feldolgozó egyáltalán működhessen Egerben. Más kérdés, hogy a polgármester ezt a módosítást “szigorításként” kommunikálja. Mindezen túl, a hulladék-feldolgozó elindulásához az elvi támogatást is megszavazták a Városképi és környezetvédelmi bizottságban a fideszes képviselők. Ezekről a tényekről közgyűlési- és bizottsági kép és hanganyagok, valamint jegyzőkönyvek tanúskodnak.

Akkor miért állítja Habis László azt, hogy nem támogatja a hulladék-feldolgozó elindulását?

Mert nyilvánvalóan megijedt az egriek felháborodásától és most a választások előtt, már nem meri az utolsó lépést megtenni. Ha Habis László igazat mondana és valóban ellene lenne egy ilyen üzem létrehozásának, akkor nem jut el idáig az ügy, nem készül el az üzem, nem adnak hozzá “elvi támogatást” a Fidesz képviselői, sőt: egyenesen olyan döntéseket hoznak, amelyek egyszer és mindenkorra megtiltják bármiféle hulladék-feldolgozó létesítését Eger közigazgatási határán belül!

Összegezve: ha Habis László igazat mond és valóban ennyire ellene lenne a hulladék-feldolgozónak, akkor a fideszes képviselők miért támogatták igen szavazataikkal a céget!? Ha Habis László valóban ennyire ellenezné ezt a létesítményt, akkor a cég vajon miért ruházott be és telepített a városba egy olyan technológiát amely az országban sincs máshol!? Pazarolna-e éveket a szakhatósági eljárásokra és költene-e méregdrága gépek Egerbe telepítésére egy cég, ha tudja azt, hogy sem a polgármester, sem a fideszes többség nem támogatja!? Na ugye…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük