Ünnepi megemlékezést tartott az Egységben a Városért Egyesület (EVE)

Fotó: Egri Ügyek

Az 1848-as forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepének alkalmából nem a március 15-i munkaszüneti napon, hanem csütörtökön tartottuk első ünnepi megemlékezésünket.

A rendezvényre érkezők az Eszterházy téren gyülekeztek, ahonnan fáklyákkal átvonultak a belvárosban Petőfi Sándor szobrához. A gyülekezőhelyen, nem messze Kossuth Lajos emléktáblájától először Hajnády K. Endre szavalta el Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak című versét.

Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak (Hajnády K. Endre)

Egyesületünk tegnapi megemlékezése Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak című, tartalmilag nagyon aktuális versével kezdődött.A verset elszavalta: Hajnády K. Endre

Közzétette: Egységben A Városért – 2019. március 15., péntek

Ezt követően ugyan itt mondta el beszédét Komlósi Csaba, önkormányzati képviselő, az Egységben a Városért ellenzéki képviselőcsoport vezetője. Komlósi emlékeztetett, Kossuth az érseki palota udvarán mondta el híres beszédét 1849. március 31-én, ami a mai napig megdobogtatja az egriek szívét.

– Itt nem hirdetni, csak tanulni lehet a hazafiságot! – hangzott az Eger városának címzett mondat.

Komlósi hozzátette, amikor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezünk, akkor azokra a törvényre emelt eszmékre is emlékeznünk kell, amelyek a régi világ lebontását jelentették, és egy új világ ígéretét hordozták magukban. Ez egy olyan ország ígérete volt, ahol egyebek között szabad a sajtó, ahol szabadon gyülekezhetünk és szólhatunk,

és ahol az önkormányzatok ténylegesen az adott közösség érdekében dolgoznak, és nem a központi kormányzat és a kormányzó párt elvtelen kiszolgálói.

Komlósi Csaba ünnepi beszéde

A tegnap délutáni megemlékezésen Komlósi Csaba EVE elnökségi tag is felszólalt. Tekintsék meg beszédét!

Közzétette: Egységben A Városért – 2019. március 15., péntek

A Petőfi-szobornál elsőként Mikó András elnökségi tag lépett mikrofonhoz, és szavalta el Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét.

Petőfi Sándor: Nemzeti dal (Mikó András)

Megemlékezésünk második állomása a Petőfi téri Peti szobor volt, ahová fáklyákkal a kezünkben vonultunk át. Itt elsőként Mikó András EVE elnökségi tag állt mikrofonoz, hogy elszavalja Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét.Hallgassák meg Önök is!

Közzétette: Egységben A Városért – 2019. március 15., péntek

Ezután tartotta meg beszédét Mirkóczki Ádám, az Egységben a Városért Egyesület polgármesterjelöltje.


– Mit szólna ma Kossuth Lajos, ha látná, hogyan szakította ketté az országot, hazafiakra és hazaárulókra a gyalázatos politika és a hazug propaganda? Mit szólna Széchenyi István, ha látná, mit tesz a kormány az általa alapított Akadémiával? – mondta Mirkóczki, aki szerint a hatalom lábbal tiporja a márciusi ifjak több, egykori követelését is, mint a sajtószabadságot, a közteherviselést vagy éppen a hűbéri viszonyok megszüntetését.


– Kérdés, hogy mi mit szólunk mindehhez. Beletörődünk némán, féltve azt, amit még félthetünk, vagy éppen azért, mert féltjük, amíg van mit, azt mondjuk, hogy elég volt és küzdünk. Ha küzdünk, akkor él a remény – mondta Mirkóczki, aki szerint az őszi önkormányzati választásokon


a hatalom szeretetén győzni fog a szeretet hatalma.

Mirkóczki Ádám beszédét az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

https://www.facebook.com/mirkoczki.adam/videos/1153075618195699/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük