Az elhallgatott elektronikus hulladék feldolgozó üzem veszélyezteti az egriek egészségét!

Eger és a környező települések lakossága semmit sem tud az Egerbe tervezett elektronikus hulladék feldolgozó üzemről, ami a Vécseyvölgy utca végében, a lakóingatlanoktól párszáz méterre, a történelmi borvidék szívében található. Igen, sajnos az üzem elkészült és csak az utolsó engedélyre vár az egri közgyűléstől.

Az üzem a működése folyamatában használt számítógépek zúzott alaplapjait olvasztaná meg, azt követően pedig savas fürdővel választatná szét az értékesnek számító fémeket. Ehhez Budapestről szállítaná nehéz teherautókkal a heti 20-40 tonnányi elektronikai hulladékot Egerbe! Azon túl, hogy az ilyen kamionos forgalomra nem készült fel a környék maga az üzem működése sem megnyugtató. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy még a csatornázás sincs megoldva a környéken, és noha a hatósági engedélyeket beszerezték, már az engedélyezési folyamatban is ellentmondásokat lehet találni: például az évi munkanapok és a feldolgozandó mennyiség tekintetében. Mivel a Közgyűlésen ez a téma érdemben nem került elő eddig, fontosnak tartjuk, hogy Eger lakói megtudják: hosszú távon beláthatatlan egészségügyi és környezetkárosító következményei lehetnek ennek az üzemnek.

Mindennél beszédesebb az a tény, hogy a városi vezetők nem vettek részt az agyonhallgatott közmeghallgatáson és eddig az egriek elől is elhallgatták az üzem létét.

Az Egységben a Városért Egyesület ezzel a hagyománnyal is szakítani kíván, a döntést az egriek kezébe szeretné tenni, ezért felszólítjuk a döntéshozókat, hogy semmilyen módon ne támogassák az üzem beindításához szükséges jogszabály módosításokat, illetve a Heves Megyei Kormányhivatal által szervezett közmeghallgatás helyett szervezzen lakossági fórumot az elektronikus hulladék-feldolgozó üzem ügyében! Így a város lakói is elmondhatják véleményüket.

Egy hozzászólás “Az elhallgatott elektronikus hulladék feldolgozó üzem veszélyezteti az egriek egészségét!” bejegyzéshez

  1. Miért nem a déli ipari parkba küldték a nehéz fémekkel, savakkal dolgozó üzemet? Mit keres a város egyik vízgyűjtő területén?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük